Dejavniki, ki vplivajo na ceno nepremičnine

Nekategorizirano

En kup dejavnikov, trije so tisti, ki so zelo pomembni.

Lokacija, lokacija, lokacija.

Zakaj lokacija? Sama lokacija vpliva na samo vrednost nepremičnine in pomembno je, kaj za koga katera lokacija pomeni. Predstavili bomo 10 dejavnikov, ki vplivajo na ceno nepremičnine:

  1. Lokacija

Nekdo, ki je študent, mu je pomembno, da ima blizu fakulteto, nekdo, ki ima otroke, bo gledal, da ima blizu avtobus, šolo in vrtec. Zaradi različnih prioritet, življenjskega stila in obveznosti imamo različne želje in posledično različne poglede na lokacijo. Zame je dobra lokacija hitro dostopna pot do avtoceste in veliko zelene površine v okolici. V centru mesta bo prodajalec zastopal lokacijo kot najboljšo lokacijo – vendar ni nujno, da je ta tudi za vas najboljša.

  1. Velikost in funkcionalnost

Velikost in funkcionalnost nepremičnine sta zelo različni. Ni nujno, da je 100 m2 veliko stanovanje tudi izredno funkcionalno. Če ima stanovanje velik in dolg hodnik, potem se to žal ne šteje med najbolj funkcionalno razporeditev, saj je vaša bivalna površina izredno majhna. Včasih je lahko funkcionalno 3-sobno stanovanje tudi na 70 m2 (če imate npr. hodnik ali pa klet, ki je velika 20 m2, vam nič ne pomeni).

  1. Stanje same nepremičnine

Kupci pogledajo, v kakšnem stanju je nepremičnina. So bila zamenjana okna, je bila obnovljena kuhinja, v kakšnem stanju je kopalnica? Če je treba kaj obnoviti, smo hitro lahko na znesku nekaj tisoč evrov.

  1. Udobje in lega

Za to, kar je za nekoga udobje, je mogoče za nekoga funkcionalnost. Ljudje smo si različni in vsi imamo svoj okus. Ali je neka določena nepremičnina obrnjena na jug? Vemo, da je sama nepremičnina bolj sončna, vendar je tukaj spet vprašanje, ali nam je to pomembno. Pomemben je tudi pogled iz nepremičnine. Gleda na Pohorje? Morda na glavno in prometno cesto ali na veliko parkirišče?

  1. ZK stanje

Zakaj je pomembno ZK stanje? Če zemljiško knjižno stanje ni urejeno, odvrnemo kupca. Ko stranka razloži, da nima vpisane nepremičnine v zemljiško knjigo, je prvo vprašanje seveda, zakaj? Kakšen je razlog za to? Če ni etažne lastnine, je nepremičnino izredno težko prodati, če že ne skoraj nemogoče, predvsem pa to pomeni dodatni stres, stroške in nikoli ni 100-odstotno, da bomo neko zadevo lahko uredili, ker ne vemo, kaj se zadaj skriva.

  1. Parkiranje

Danes se soočamo s trendom, ko imamo v vsaki družini že vsaj dva avtomobila, posledično pa prihaja do težav s parkiranjem. Če že ni parkirišča, je pomembno, da imamo možnost nakupa dovolilnice za parkiranje. Parkirišče nam lahko povzroči kar velike težave, danes pa smo konec koncev že vsi mobilni in odvisni od avtomobilov.

  1. Sosedje

Zelo pomemben dejavnik! Nepremičnino lahko spremeniš in obnoviš, zamenjaš keramiko, okna, lahko jo prepleskamo, sosedov pa ne moremo spremeniti! Naše mnenje je, da bi morali pred nakupom nepremičnine spoznati tudi sosede. Sosedje so neverjetni vir informacij, vse bodo povedali, kaj se je dogajalo v bloku, kdo je upravnik, s kom imajo težave in tudi pri nakupu hiše boste hitro izvedeli, kaj se v ulici dogaja. Na koncu boste izvedeli še kaj o samem prodajalcu nepremičnine, kar pa vam tudi lahko pride prav. Marsikdo se danes seli samo zaradi sosedov.

  1. Dodatne ugodnosti

Pod to točko mislimo, da je za kadilce pomembno, da imajo balkon, nekdo, ki ima živali, pa mu je pomembno, da ima atrij ali balkon. Vedeti moramo, da ni za vsakogar vse pomembno.

  1. Komunalna opremljenost

Ali je parcela komunalno opremljena ali ne, zelo vpliva na ceno nepremičnine. Če kupite parcelo, ki tega nima urejenega, vas bo to stalo nekaj tisoč evrov, da boste uredili komunalno opremljenost same parcele.

  1. Pričakovanja in čustvena vpletenost

Kako lahko pričakovanja in čustva vplivajo na ceno nepremičnine? Prodajalci nastavijo ceno na podlagi navezanosti in na podlagi čustvene vpletenosti. Vsi smo čustveno vpleteni v samo nepremičnino, kjer živimo, paziti pa moramo, da postavimo ceno, ki je primerna trgu.

Nazaj

Iskanje nepremičnin