Koraki pri prodaji nepremičnine

Nekategorizirano

Dlje kot je nepremičnina na trgu, bolj pade njena cena. Prav tako vam povzroča stres, anksioznost in frustracije. Vse to pa samo zaradi pomanjkanja priprave na prodajo. Prodajalci se na prodajo v večini primerov ne pripravijo dovolj dobro in tudi svoje nepremičnine ne pripravijo dobro. Pozabijo na strategijo, pozornosti na detajle.

ZAKAJ PRODAJAMO

Želimo z nepremičnino zaslužiti ali morda kupujemo drugo nepremičnino? Če kupujemo drugo nepremičnino in smo časovno vezani na prodajo, se bomo drugače obnašali.

CENA NEPREMIČNINE

Koliko želimo dobiti na TRR in kakšno ceno določiti za oglaševanje, je zelo pomembno.

Najbolje je, da se posvetujemo s strokovnjakom, saj bo ta lahko pogledal realizirane prodaje, na podlagi katerih lahko določite bolj natančno oglaševano ceno.

STROŠKI PRI PRODAJI

Še preden se odločimo našo nepremičnino prodati, moramo vedeti, kakšni stroški nas čakajo. Pred začetkom oglaševanja je treba urediti energetsko izkaznico, plačati je treba tudi davek na promet nepremičnin, ki znaša 2 % od prodajne vrednosti, preveriti je treba še, kako je s kapitalskim dobičkom. Poravnati je treba še overitev prodajne pogodbe pri notarju in strošek nepremičninske agencije v primeru, ko se odločimo, da nam nepremičnino prodaja strokovnjak.

PRIPRAVA DOKUMENTACIJE

Pred prodajo nepremičnine je treba pripraviti določeno dokumentacijo. Pripravite zemljiškoknjižni izpisek, izjavo banke, če imate kredit, gradbeno in uporabno dovoljenje, pogodbo o medsebojnih razmerjih, če živite v bloku in jo imate, ter lokacijsko informacijo v primeru, da prodajate parcelo.

PRIPRAVA NEPREMIČNININE

Uredimo okolico – dodajte nekaj lepih letnih rož, ki bodo obdržale svojo barvo tako dolgo, kot je mogoče, poskrbite tudi, da bo trava pokošena, izpulite plevel. Lahko tudi prebelite, zamenjate luči, izvedete manjše popravke in podobno. Zakaj pripravimo hišo na prodajo? Zato, ker ustvari in sproži kupčeve emocije. Ljudje kupujejo preko emocij in nato upravičijo nakup preko logike.

PRIPRAVA OGLASA

Dobre fotografije, opis z vsemi bistvenimi podatki, lokacija, kvadratura, dvigalo, parkirišče … Vse, kar vložite v dom, mora biti skrbno premišljeno, saj kupci velikokrat določajo ceno vašega doma na podlagi prvega vtisa. Ko kupci gledajo nepremičnine na internetu, iščejo razloge, da lahko znižajo vrednost vaše nepremičnine. Ne dajte jim te priložnosti. Prvi vtis pomeni vse, zato priporočamo HDR fotografije, torej ne fotografije, narejene s telefonom. HDR fotografije ujamejo več barv in več detajlov. To je čisto prvi vtis, ki ga kupci dobijo na internetu. Prodajni jezik je v resnici umetnost. Sprijazniti se morate, da če želite prodati svoj dom, morate takrat biti 100-odstotni prodajalec. To pomeni ne samo pojasnjevanja lastnosti nepremičnine, kot so lesena tla, granitni pult … Te lastnosti morate spremeniti v emocionalne prednosti za kupca. V opisu ne napišite samo, da je nepremičnina opremljena z žaluzijami, pač pa s kvalitetnimi žaluzijami, ki vam bodo poleti pomagale ohraniti dom hladen. Ustvariti morate vrednost in nujno potrebo.

V besedilu povejte, da ponudba nepremičnine ne bo večna in da je ocenjena na pravilno vrednost. Besede moramo uporabljati s strategijo in namensko.

PRIPRAVA NA OGLEDE

To naj bi bila zadnja ura pred ogledi. Prezračimo prostor, spustimo svetlobo v prostor, če imamo domače živali in otroke, jih pošljemo na sprehod, da se lahko osredotočimo na samega kupca.

POGAJANJA

V primeru, ko niste vešči pogajanj in prodajnih tehnik, prepustite to strokovnjakom. Ne sprejmite ponudbe na prvo žogo.

DOBRA POGODBA

Pri pripravi dobre prodajne pogodbe ne smemo pozabiti zajeti vseh pomembnih podatkov. Pazite, da podatki niso napačni. Treba je določiti roke in način plačila ter vse medsebojne dogovore.

PRIMOPREDAJA

Dober primopredajni zapisnik je tisti, kjer se zapišejo vsi dogovori in morebitne napake, popišite števce, da bo prepis pri dobavitelju lažji in hitrejši.

Vse to ustvari vrednost v očeh kupca, tako da ta ne bo razmišljal o tem, katera je najnižja cena, temveč bo ponudil polno ceno.

Nazaj

Iskanje nepremičnin