Mestna četrt Magdalena v Mariboru.

Nekategorizirano

Sprehod po mestni četrti Magdalena v Mariboru.

Druga Mestna četrt, ki jo predstavljamo je Magdalena oziroma nekoč Magdalensko predmestje. Je predel na desnem bregu Drave, ki sodi med srednje velike mestne četrti v mariborski občini. 

Poimenovana je po cerkvi svete Magdalene, ki je v njej zagotovo najstarejši spomenik. Prvič je bila župnija Sv. Magdalene omenjena 10. junija 1289 v listini, ki je bila izdana v Mariboru in pečatena s pečatom mesta. Zato 10. junij označujejo kot praznik Mestne četrti Magdalena.

Poleg cerkve je največji spomenik Magdalene železničarska kolonija. Ko so leta 1863 odprli  delavnice Južne železnice, so v neposredni bližini pričeli z gradnjo prvih 12 hiš, katerim domačini pravijo »stara kolonija«, do leta 1874 pa so zgradili še 28 hiš, katere so imenovane »nova kolonija«.

Vse stavbe so bile last delavnic, ki so skrbele za njihovo vzdrževanje, niso pa dovoljevali nobenih sprememb ne v stanovanjih ne na vrtovih okrog hiš. V koloniji so lahko stanovali le njihovi delavci, katerim je bil na voljo vrtec, šola, nakupovalni magacin, knjižnica in kopališče.

Železničarska kolonija je mariborska posebnost in edinstven kulturnozgodovinski in etnološki spomenik. Za urbanistični spomenik I. kategorije je bila razglašena leta 1987.

Na območju MČ Magdalena deluje kar nekaj šol: OŠ Maksa Durjave, OŠ Franceta Prešerna, Srednja zdravstvena in kozmetična šola  in II. gimnazija.

Tukaj sta še in Fakulteta za zdravstvene vede,  najmlajši pa obiskujejo vrtec Jožice Flander  – enota Vančka Šarha. Že od leta 1977 za bivanje dijakov skrbi Dijaški dom Lizike Jančar.

Univerzitetni klinični center Maribor predstavlja eno največjih zdravstvenih ustanov v Sloveniji in hkrati najpomembnejšo zdravstveno institucijo v SV Sloveniji.

Na Jezdarski ulici je ob Magdalenskem parku zrasla popolnoma nova in moderna Zdravstvena postaja Magdalena.

Vsi ga poznamo: nakupovalno središče Europark. Ampak ali veste, da  spada v MČ Magdalena? S svojo ponudbo vsak mesec razveseljuje povprečno okoli pol milijona kupcev, v njem pa vsak najde nekaj zase.

Mariborska knjižnica, MKC Maribor, mnoga kulturna in športna društva in organizacije tukaj skrbijo za dogodke, ki polepšajo dneve svojim prebivalcem. Ni da ni torej.

Tako, danes smo na kratko spoznali MČ Magdalena, prihodnjič pa zavijemo na obisk v MČ Tabor. Se beremo!

Video prispevek o mestni četrti Magdalena:
https://www.youtube.com/watch?v=RhXe_styYyQ&t=3s

Nazaj

Iskanje nepremičnin