Na obisku z Mojco - Rei Ben

Nekategorizirano

Na obisku z Mojco - Rei Ben

V prvi oddaji rubrike Na obisku z Mojco smo bili na obisku pri Rei Benu v Mariboru. Njegovo ime samodejno pritegne pozornost, a še bolj njegovo stanovanje, ki odraža njegovo nenavadno in ustvarjalno osebnost. Rei Ben, katerega ime izvira iz ljubezni do kozmosa (vesolja) in duhovnega raziskovanja, je ustvaril prostor, ki je prava paleta estetike in funkcionalnosti. Skozi vsak kotiček stanovanja se preliva njegova strast do lepote in inovativnosti, kar ustvarja edinstveno ozračje, ki vabi k odlikovanju.

V nadaljevanju si lahko preberete, kaj nam je v ekskluzivnem intervjuju zaupal Rei Ben.

Kako bi opisal svoje nenavadno, umetniško ime? Ali bi lahko razkril malo več o njem?

Ja, res je. Tega imena ne slišiš vsak dan, razen če imaš posebna italijanska očala. V bistvu sem si spremenil ime malo iz šale, malo pa tudi iz enih duhovnih razlogov. Ukvarjal sem se z Reikijem in je prišlo do »Rei,« ki pomeni Kozmus. Vprašal sem prijatelje, »kaj bi si pa vi dali za Priimek, če bi bili na mojem mestu?« in so padale neke ideje. Potem pa je nekdo rekel »Kaj pa Ben?« in mi je takoj padlo v uho, pa sem si zamislil, kako bi to pasalo skupaj. In ko sem se spomnil, da Rei Ben je totalno smešno, pa sem si rekel »to je tako noro, da je že genialno«. Sem si ker spremenil ime že v tistem tednu. Ampak ni samo iz zajebancije, lahko se tudi obrne, pa je potem »Ben Rei,« kar pa pomeni »sin Kozmusa«. Tako da lahko sem smešen, lahko sem pa poduhovljeno resen, si lahko izbiram.

Si umetnik po duši, kajne?

Ja, bi lahko rekel ja. Kaj je to, sploh umetnik, je vprašanje. Jaz imam eno svojo razlago, nekdo je to rekel, ne vem točno kdo, mislim, da Sveti Asiški. In sicer rekel je, da tisti, ki dela z rokami, je delavec; tisti, ki dela z glavo in rokami, je obrtnik; tisti, ki pa dela z glavo, rokami in srcem, je pa umetnik. Tako da poskušam dejansko poslušati svojo intuicijo, da imam dober občutek pri stvareh, ki jih delam, in bi lahko rekel, da sem umetnik.

Imaš unikatno stanovanje. Kako dolgo je potekala njegova obnova?

Potekala je dosti dlje, kot sem si mislil ali upal. Prvo smo rekli, da tisto prvo leto do božiča bo. Potem drugo leto je spet bilo rečeno do božiča, tretje spet in potem četrto sem nehal govoriti in sem samo upal, da sploh kdaj bo. Trajalo je šest let, vse skupaj, ampak je trajalo tako dolgo, ker se nisem šel nobenih kompromisov. Pravijo, da je tisti trikotnik: poceni, dobro in hitro, zdaj pa si lahko izbereš, kam boš dal kroglico, in jaz sem si izbral tam, da bi bilo dobro, ni pa bilo potem hitro in poceni.

Nam predstaviš nekaj stvari v svojem stanovanju, da si bomo lažje predstavljali?

V Berlin sem se peljal in sem našel to Dansko omarico oziroma regal, ki je zdaj na zidu, ki je zdaj današnja cena okoli 900 €, jaz pa sem jo našel za 300 €. V bistvu sem vse kose pohištva iskal, si poskušal predstavljati, sem si tudi delal izrise 3D z računalnikom in na roko, da sem nekako dobil občutek, kako bi to potem delovalo. Najbolj, kar pade v oči, je ta Vitra stol, ki je prišel iz Nemčije, sicer obnovljen. Tisti, ki se spozna, ve, kakšne so cene teh stolov, je kar drago, ampak se mi ni šlo za to, da je drago, ampak da paše v stanovanje. Poskusil sem še marsikaj druga, bil je neki mali kavč, bili so neki drugi stoli, ampak na koncu sem izbral tisto, kar je stanovanju najbolj ustrezalo. Napis pa je po naročilu izdelan in je pravi neonski napis. Pomeni pa kot konec. Piše »the &nd«, »e« je malo drugačen in je kot »in«. Glede na to, da sem poduhovljen človek, je ideja za tem, da nima nič dejansko pravega konca, ampak je vsak konec nov začetek. Na to me to spominja in da lahko vsako stvar pogledaš iz drugega kota, druge perspektive.

Imaš tudi banjo v dnevni sobi, kajne?

Ja, ker je tako majhno stanovanje in sem si zelo želel banjo. Sem velik ljubitelj solnih kopeli in me to tudi malo energetsko čisti. Kljub temu, da imam že tuš v kopalnici, sem si želel še banjo. In mi je prišla ideja, da bi lahko dal tukaj, kjer je bil prej balkon, in glede na to, da je v dnevni sobi, si lahko tudi televizijo obrneš proti sebi in uživaš ob kakšnem vinu in svečkah in gledam televizijo ali pa si prižgem kamin na televiziji. Za to, da je dnevna dvignjena, je en razlog to, ker Banja rabi svoj odtok, da lahko voda odteka. In ker je ta estrih, ki je v tem stanovanju zelo nizek, ne bi šlo skozi,  če bi od tam do tega odtoka v kuhinji speljali to, zato je prišlo zelo prav, da je ta stopnička. In tudi zaradi estetike malo, da se loči kuhinja od dnevne sobe pa še, ker je zdaj tam nad banjo kavč, da lahko normalno sediš kot na vsakem kavču.

Nam zaupaš še kaj posebnega glede svojega stanovanja?

Recimo žaluzije so električne. Potem imam luči, ki imajo dimer, ena lučka je priklopljena na pametni telefon, zvočnike imam na bluetooth. Televizija deluje tudi kot umetnina, slika, in potem ko hočeš gledati televizijo, se da sukati za 180 stopinj. Postelja izgleda kot Japonski futon. Miza je zanimava, naročil sem jo iz Španije, ki lahko deluje kot klubska mizica, če se dvigne, je lahko jedilna miza. Tudi preproga pod mizo je iz Nepala, iz prave volne. Les na tleh, poličkah v kopalnici in kljuke so iz Slovenskega oreha. Kupil sem debla in smo ga dali žagat in sušit, ne vidiš takega vzorca v kakšnem kupljenem parketu. To je bilo tudi zagotovo pol leta, da se je to posušilo in razrezalo.

Kam se seliš, glede na to, da stanovanje prodajaš?

Vleče me bolj v naravo, bolj med krošnje, drevesa, proti morju. Nimam take službe, da bi bil vezan na center mesta. Imam druge projekte. V bližini Jeruzalema sem našel eno do polovice zgrajeno hišo, zelo sem bil presenečen nad tisto pokrajino, ker nisem bil prej kaj dosti tam, ampak ko sem se vozil po tistih cesticah in gledal pokrajino, me je zelo spominjalo na Toscano. Pa sem pozneje slišal, da ljudje to že poimenujejo Slovenska Toscana. Tista hiška je tudi zelo sredi narave in v taki lepi dolini , kjer so tudi ovčke in kjer je totalni mir in hkrati so hribčki in vinogradi in mi je zelo všeč. Morje pa je spet ena lokacija, kjer sem podedoval eno nepremičnino, tista se pa zdaj obnavlja, imam že izrise 3D. Problem je edino, ker čisto pri vodi tista hiška in je problem vlaga v stenah, ker je zgrajena hiška na enem zelo starem obzidju, stene so široke 60cm, in sem ugotovil, da bolj kot je stena debela, bolj vleče vlago. Postavljena je na zemljo, in ker je tam zemlja, sploh zaradi morja, bolj vlažna, je bil vedno problem z odpadanjem kamenčkov, z prahom, z mivko, tam kjer je zid, odstopajo materiali. In sem potem našel načine, kako to popravit in zdaj se ukvarjam s tem.

Bi še sam kaj dodal?

Imejte se lepo in uživajte življenje. Delajte to, kar vam srce govori.

Za konec nam pa še povej, kaj tebi pomeni sreča.

Za mene je sreča odsotnost nesreče.  Po budizmu je nauk ta, da je trpljenje, ki je sinonim za nesrečo, to, da nečesa ne sprejemaš. Ključ za srečo je, da sprejemaš stvari, ki so; da sprejmeš sebe, kot si, svoje telo in svoje misli.

Prvo epizodo serije Na obisku z Mojco si lahko ogledate tukaj: 

Nazaj

Iskanje nepremičnin