Nepremičnina ima hipoteko

Nekategorizirano

Nepremičnina ima hipoteko

Velikokrat pride do dilem, ali  lahko sploh kupimo nepremičnino, ki ima hipoteko zapisano v zemljiški knjigi. In po navadi potem kupci stopijo kakšen korak nazaj, ker se ustrašijo in ne vedo, da se takšna nepremičnina seveda lahko kupi.

Je pa seveda treba poznati postopke in biti pazljiv pri nakupu takšne nepremičnine. Zato se je pri takšnih zadevah treba obrniti na strokovnjaka, ki vas bo skozi postopek tudi vodil.

Kaj sploh je hipoteka?

Hipoteka je zastavna pravica na nepremičnini in je zavarovana z vpisom v zemljiško knjigo. To pomeni, da če dolžnik ne odplačuje kredita, lahko banka proda nepremičnino in s prodajo poplača dolg.

Pri tem je seveda treba paziti, da ko mi kupimo tako nepremičnino, da to hipoteko poplačamo in da se potem hipoteka izbriše iz zemljiške knjige.

Pet korakov za izbris hipoteke:

1. Izjava o nameravanem izbrisu  

Prodajalec, torej tisti, ki prodaja nepremičnino mora priskrbeti izjavo o nameravanem izbrisu, da se ta hipoteka izbriše iz zemljiške knjige.

2. Stanje dolga

To je zelo pomembno, da se nam ne zgodi, da je stanje dolga višje od same kupnine. Primer: dolg je 100 000 €, kupnina pa je 80 000 €, to pomeni, da se ta hipoteka ne bo izbrisala iz zemljiške knjige, ko boste to plačali. Zato je pri tem treba biti zelo previden. Danes morajo banke to dvojo računati in je potem treba narediti dve izjavi. Tako da morate najprej naročiti izjavo o nameravanem izbrisu in potem še stanje dolga. Na stanju dolga je pa napisan tudi sklic in tekoči račun na katerega se vse nakazuje.

3. Vpis v prodajno pogodbo

Da se v prodajni pogodbi točno definira, kam se potem ta znesek za hipoteko nakazuje. Torej na kateri sklic in na kateri tekoči račun, morebitni preostanek pa se potem nakaže prodajalcu.

4. Izbris hipoteke

Izbris se ne zgodi samodejno. Zato moramo naročiti banki, da nam naredi izbrisno pobotnico, ki jo je treba seveda tudi plačati. To je dokument, s katerim hipotekarni upnik dovoljuje, da se ta hipoteka izbriše iz zemljiške knjige.

5. Izbris iz zemljiške knjige

To pobotnico, ki jo dobimo domov po pošti, mora prodajalec nesti k notarju na zemljiško knjigo, da se ta hipoteka izbriše iz zemljiške knjige. In potem je nepremičnina prosta vseh bremen.

Nazaj

Iskanje nepremičnin