Vse o montažnih hišah z Noah houses

Nekategorizirano

Vse o montažnih hišah z Noah Houses

Razmišljate o gradnji ali nakupu montažne hiše? Če je vaš odgovor DA, potem je ta blog prav za vas. Skupaj s podjetjem Noah Houses smo namreč odgovorili na nekaj ključnih vprašanj glede montažnih hiš.
 


01 Primerjava montažnih hiš s klasičnimi zidanimi hišami

Prav vsak način gradnje ima določene prednosti in slabosti. V primeru gradnje montažnih hiš sta veliki prednosti hitrost ter toplotna izolativnost. Z isto debelino zidov lahko pri montažni hiši tako dosežemo veliko manjše toplotne izgube kot pri zidanih hišah, kar posledično prinaša tudi k nižjim stroškom za vzdrževanje.

Druga prednost pa je hitrost gradnje. Montažne hiše so lahko zgrajene tudi v 2-krat hitrejšem časovnem obdobju kot bi potrebovali za gradnjo zidane hiše. To je primarno posledica prisotnosti materialov v klasičnem postopku zidanja, ki zahtevajo daljša časovna obdobja za sušenje, le katerih pa pri gradnji montažnih hiš ni.

 

02 Gradbeni material Noah montažnih hiš

V podjetju stremimo k trajnostnim in ekološkim materialom, zato v hišah večinski delež zavzema les, mineralne ter kamene volne, na željo strank pa lahko inkorporiramo tudi pohištvo iz PVC in aluminija. Le-ta individualno naravnan pristop do strank nam omogoča, da lahko naredimo po meri narejeno hišo. Tako lahko tudi naše tipske hiše, ki so na razpolago, individualno prilagodimo stranki.

 

03 Povprečna časovna doba gradnje Noah montažne hiše

Gradnja Noah montažne hiše po pogodbenih rokih traja 120 delovnih dni, od pričetka postavitve do primopredaje pa po pravilu dosegamo 4 mesece. Seveda pa je za stranke najbolj fascinanten začetek, saj v prvih treh dnevih gradnje zraste celotna hiša s streho.

 

04 Postopek naročila in izvedbe montažne hiše

V primeru, da ima stranka že idejno zasnovo, izdelane načrte ali pa že pridobljeno gradbeno dovoljenje, se postopek odvija relativno hitro. Po izdani ponudbi se vrši podpis pogodbe, določi se datum izdelave montaže temu pa sledi postavitev hiše.

V kolikor pa stranka nima še idejne zasnove, v prvi fazi povpraševanja v našem projektnem biroju narišemo hišo po njenih željah, ji izdamo ponudbo ter možnost za nadaljnjo sodelovanje z nami. V takih primerih najdalje traja obdobje izrisov in prilagajanje željam strank, ter pa pridobitev gradbenega dovoljenja za postavitev te hiše.

 

05 Omejitve pri oblikovanju montažnih hiš

Čeprav ima les neko trdnost in nosilnost, je ima manj kot armiran beton (spojina betona in železa). V montažni hiši se to kaže v primeru razponov in previsov, kar pa se lahko izboljša z jeklenimi ojačitvami. Le te omejitve se lahko tehnično rešijo, vendar je to finančno pogojeno.

 

06 Požarna varnost montažnih hiš

Čeprav so le-te sestavljene iz lesa, je prepričanje, da so montažne hiše bolj požarno nevarne, napačno. V kontekstu požarne varnosti, se varnost objekta ocenjuje na podlagi tega koliko časa objekt stoji / se ne zruši v primeru požara.

Primerjava gradbenega materiala: armiran beton in les

Železo v armiranem betonu se pri 800°C stali in izgubi svojo trdnost. V tem primeru pri betonski hiši železo več ne opravlja svoje funkcije in postane nestabilno.

Pri montažni hiši pa v primeru gorenja ogenj le ‘liže’ leseno konstrukcijo, torej je gorenje le površinsko in tako hiša dalj časa ne izgubi svoje stabilnosti.

 

07 Postopki sanacije montažne hiše v primeru poplav

V prvi vrsti je pri montažni hiši pomemben hiter pristop k sanaciji. Ob poplavah je povzročena škoda na oblogah in na izolaciji, sama konstrukcija pa ni problematična, saj v primeru, da je hiša pod vodo 1-2 dneva, konstrukcijski les te vode ne vpije da bi lahko to ogrozilo statiko objekta.

Priporočajo sledeč posptopek: na notranj istrani sten je potrebno odpreti stenske obloge okvirno 50 cm nad višino ki jo je dosegla voda, odstranit izolacijo in posušiti leseno konstrukcijo na minimalno 18% vlažnosti. Ko dosežemo 14-18% vlažnost konstrucijskega lesu, se ponovno vgradi izolacija in obloge, sanacijo pa zaključijo pleskarji.

 

08 Obstojnost montažnih hiš

Kvalitetno izdelane montažne hiše in les bo ob pravilnem vzdrževanju in pravilni uporabi zdržal vsaj 150 let. To nam lahko potrjujejo prve še vedno stoječe Marles montažne hiše iz 70. let, prav tako pa tudi že 500 let na lesu stoječe Benetke in najstarejša lesena hiša iz 14. stoletja v Švici. Poleg pravilnega vzdrževanja, pa nam montažne hiše omogočajo veliko mero sanacije z možnostjo menjave oblog in izolacije.

 

09 Stroškovni vidik

Iz finančnega vidika je bila v preteklosti montažna hiša dražja kot zidana hiša, v zadnjih letih pa sta si cenovno postali primerljivi. Prednost montažne hiše je v tem, da ob ponudbi za izdelavo stranki lahko povemo točno ceno koliko jo bo izdelava hiše stala. Ta fiksna cena izhaja iz možnosti izračuna vsega materijala, ki je v naprej določen za postavitev hiše.

Iz stroškovnega vidika pa je prav tako pomembno omeniti, da montažna hiša kot energijsko pasivni objekt dosega zanemarljiv strošek za ogrevanje. Kot novost na trgu pa so zdaj na voljo tudi tako imenovane aktivna hiše, ki pridejo z vgrajeno elektrarno in lahko ustvarjajo več energije kot jo dejansko porabijo.

 

10 Video prispevek - Youtube povezava

Celoten video prispevek o montažnih hišah si lahko ogledate na našem Youtube kanalu, kjer delimo zanimive ter uporabne vsebine iz sveta nepremičnin: https://www.youtube.com/watch?v=iRXueoVf158&t=102s

Več o montažnih hišah Noah najdete tukaj: 
https://www.noah.si

 

Nazaj

Iskanje nepremičnin